Instruccions per a un celíac
Una de les recomanacions més beneficioses per als celíacs, és mantenir uns hàbits de vida sans, fer exercici físic, evitar situacions estressants i menjar ordenadament aliments naturals i frescos, deixant els aliments processats per a ocasions especials.
A continuació hi ha unes recomanacions més especificades:
A casa:
Llegeix atentament les etiquetes dels aliments.
Evita fregir aliments en olis on prèviament s'hagin fregit aliments amb gluten.
Procura que els estris per a l'elaboració d'aliments estiguin escrupolosament nets, per evitar contaminacions.
Vigila a l’hora de consumir farines, poden estar contaminades per la mòlta anterior de cereals amb gluten.
A restaurants i bars:
Vigila amb les sigles GFML (Gluten Free Meal) que identifiquen els menús sense gluten en les línies aèries.
Pregunta sempre abans d’entrar al restaurant/bar si tenen aliments sense gluten.
Normalment hi ha plats com l’amanida o com la carn a la planxa, entre altres que no porten gluten, però per si a cas sempre s’ha de preguntar.
Mira si hi ha el signe de sense gluten a la carta dels menús.
Al cinema:
Si per acompanyar la pel·lícula vols palometes, pregunta si en tenen sense gluten, i en cas afirmatiu té’n podràs menjar totes les que vulguis.
Hi ha moltes botigues en que les llaminadures sense gluten estan indicades amb un gomet d’algun color, si en el teu cinema habitual no hi son marcades pregunta-li a qualsevol treballador.
A l’escola:
Quan te n’assabentis de que tens aquest problema informar als teus professors d’això.
Quan vaiguis a la cantina del teu institut pregunta si tenen aliments sense gluten, o mira la bossa de l’aliment i busca el signe de sense gluten, en cas de que no hi sigui no te’l mengis.
A una festa:
Informa a la persona que t’ha invitat de que no pots menjar aquest aliment, ni cap aliment que estigui contaminat de gluten.
El símbol que has de tenir en compte per saber si un aliment no porta gluten és el següent:
Hi pots trobar aquest que és el símbol internacional o bé algun altre que sigui semblant a una espiga taxada. Hi han altres marques que en lloc d'utilitzar aquest símbol fiquen "sense gluten" en vermell en l'envàs. Si trobes un símbol d'una espiga sense taxar o no hi trobes cap indicació de sense gluten, significa que en conté.
Esperem que us serveixi d’ajuda!